sk hu
sk hu

28 év a politikában

Belépésemet a politika világába és az azt követő gyors politikai karrieremet máig egy kissé szerencsés véletlennek tartom. Ám mint hívő ember, nem hiszek a véletlenekben. Isten minden ember számára kijelöl feladatokat, amiket legjobb tudása szerint, a lelkiismeretével összhangban kell teljesítenie. Sem lehetőségem, sem kedvem nem volt 1989 előtt politizálni. Annál intenzívebben merültem bele 1990 után. Hazudnék, ha azt állítanám, hogy nem élvezem a politikát. Még annak ellenére is, hogy sok álmatlan éjszakát okozott, élvezem és szeretem csinálni. Ezekre a nehézségekre azonban munkám elengedhetetlen velejárójaként tekintek. És hadd mondjam azt, hogy feladatom részeként is.

Bela Mlady V Kancli - Bugár Béla

Életem felét a nyilvánosság előtt töltöm. Arra törekszem, hogy a lehető legjobb döntéseket hozzam meg azoknak a céloknak az elérése érdekében, melyeket választóimnak ígértem. Hivatalomban pedig olyanokat is, melyek Szlovákia érdekét szolgálják. Ezek a döntések nem mindig népszerűek. Gyakran nagyon nehéz meghozni őket. De politikai tapasztalatom azt mutatja, hogy az adott pillanatban jók az ország számára. Ezeket a döntéseket sokszor annak tudatában hozom meg, hogy sok ember nem fogja pozitívan értékelni. Gyakran visszatérek politikai példaképem, Göncz Árpád gondolataihoz, aki szerint „a népszerűség igazi titka, ha az ember nem igazodik mindig a népszerűség követelményeihez”. Ehhez tartom magam.

Mladsi Bela Goncz Arpad © 1 - Bugár Béla

Most az államfői posztért indulok. Azért most és azért én, mert meggyőződésem, hogy Szlovákia 2019-ben már ott tart, hogy egy nemzeti kisebbség képviselőjét is megválaszthatja köztársasági elnökéül. Ez elégedettséggel tölthet el mindenkit, aki 1989-ben hitt abban, hogy Szlovákia egy erős, magabiztos és demokratikus országgá válhat mindazzal, ami ehhez hozzátartozik.

Foto  31 - Bugár Béla

Szlovákia gondokkal is küzd. Egyik-másik világ- illetve európai méretű, némelyikért mi magunk vagyunk felelősek. A feszültség a társadalomban és a különféle állóháborúk semmiképpen sem járulnak hozzá a megoldásukhoz, sokkal inkább toleranciára, együttműködésre és egészséges kompromisszumokra volna szükség. Mert a politikában ez máshogy nem működik. Szlovákiának olyan köztársasági elnökre van szüksége, aki tapasztalt, felül tud kerekedni a vitákon és szót tud érteni mind a jobb, mind a bal oldallal, ellenzékben és a kormányban is. És képes együttműködni. Szlovákiában élő magyarként már rég megértettem, hogy itt, Európa szívében az együttműködésre vagyunk ítéltetve. Talán nem kell megismételnem, hogy ez a génjeimben van. Szeretném ezt bebizonyítani Szlovákia államfői posztján is.

Ehhez kérem az Önök segítségét és őszinte támogatását.

Bela Gonz Havel - Bugár Béla
Bela A Tony Blair - Bugár Béla

Bugár Béla ízig-vérig politikus, jó államférfi lesz belőle. -Rudolf Chmel, 2018. július 7.