sk hu
sk hu

6O év Önökkel

Maly Bela A Vlak - Bugár Béla

Tősgyökeres somorjai vagyok. Minden ehhez a csallóközi kisvároshoz köt. Itt születtem, itt tanultam meg írni-olvasni. Akkoriban egy öreg, agyagtéglából épített házban laktunk. Gyerekként gyakran megszidtak azért, mert kanállal tobb helyen kivájtam a falat. Ennek a háznak az udvarán kergetett meg először a pulyka, itt tanultam meg azt, mit jelent az állatokról, a kertről való gondoskodás. Ebből a többgenerációs házból, ahol a nagyszülőkkel laktunk együtt, 1968-ban költöztünk át abba a családi házba, amelyet már az én szüleim építettek. Az új házban éltem meg a Varsói Szerződés csapatainak a bevonulását Csehszlovákiába. Emlékszem, nagyapám a Szabad Európa rádiót hallgatta, de erről nem volt szabad beszélni. Gyerekként nem tudtam mi történik, azt sem értettem, hogy lehet az, hogy az idegen katonák közül páran értik a magyar szót, a páncélkocsik, a katonák jelvényei még tetszettek volna, de a másik oldalon láttam a szüleim ijedelmét, a bizonytalanságtól való félelmet, így a megszállásra negatív érzelmekkel gondolok vissza. S persze, ha 68, akkor dubček-kifli. Azokban a napokban nevezték el így az emberek az 1 koronás nagykiflit.

Bela Ryluje - Bugár Béla

A somorjai gimnázium elvégzése után úgy gondoltam, erdész leszek. Csakhogy ez nem sikerült. A magasságom miatt utasítottak el, de mi azért tudtuk, hogy emögött valami egészen más húzódik meg, hiszen a nagybátyám megszökött a munkatáborból és pár évvel később a papi hivatást választotta. Azokban az időkben ez szinte bűnnek számított. Így oda jelentkeztem, ahová lehetett. Végül gépészmérnök szakon végeztem. Ennek több előnye is volt. Az egyik, hogy nekem nem okozott gondot a matematika, a másik, hogy a jövendőbeli feleségem is matematikát hallgatott a Comenius Egyetem Természettudományi Karán, így gyakran utazhattunk együtt. Hosszú udvarlás után 36 évvel ezelőtt feleségül is vettem.

Manzel5 - Bugár Béla

Gépészmérnökként a Nehézgépipari Műveknél (ZTS) helyezkedtem el, ahol az első hónapokban kevesebbet kerestem, mint akkor, amikor diákként bedolgoztam ugyanannak a cégnek. Tervező gépészmérnökként a vállalat dunaszerdahelyi új csarnokát kellett gépekkel benépesítenem. Amikor 1989-ben megszűnt a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa a 24O ezer hidraulikus hengerre sem volt többé szükség, így az addig érvényes technológiákat át kellett dolgoznunk. A bársonyos forradalom a vállatnál az egyetemisták látogatásaival kezdődött. Amikor először jöttek, még elkergették őket a munkásőrök. De nem adták fel, röplapokat osztogattak, s azért mi is tájékozódtunk, szervezkedtünk. Én akkoriban korábban jártam be az üzembe, mire megjöttek a többiek, már kiragasztgattam az aktuális történésekről informáló lapot. Fiatalok voltunk, lelkesek voltunk, változást akartunk, s a változás el is jött.

Mladsi Bela Papez Jan Pavol Ii - Bugár Béla

1989-ben jelent meg az első felhívás, hogy alakítsunk kereszténydemokrata klubokat. Így kezdődött. Bejártam a vidéket, számtalan községben jártam, több kereszténydemokrata klubot alpítottunk. A legaktívabb tagokat a tagság beválasztotta az elnökségbe, s ezek között én is ott voltam. Felkerültem az első képviselői jelöltlistára. 199O és 1992 között a Szövetségi Gyűlés, majd a Szlovák Nemzeti Tanács képviselője voltam és vagyok...

Bela Mlady V Kancli - Bugár Béla
Mladsi Bela Ako Fotograf Medzi Ludmi - Bugár Béla
Mladucky Bela Ako Vojak - Bugár Béla
Mlady Bela S Ruksakom - Bugár Béla

Bugár Béla ízig-vérig politikus, jó államférfi lesz belőle. -Rudolf Chmel, 2018. július 7.