sk hu
sk hu

Ígérni akárki tud, beszéljenek a tettek!

Néhány blogom és cikkem.

vissza

Mi ösztönözte arra, hogy elinduljon az elnökválasztáson?

A 2018-as év a felfokozott indulatok éve volt. Nemcsak nálunk, hanem egész Európában. Úgy látom, a feszültség továbbra sem csökken, sőt egyre fokozódik. Meggyőződésem, hogy ez nem tesz jót sem az embereknek, sem az országnak. Úgy érzem, a politikában szerzett tapasztalataimmal hozzá tudok járulni a feszültség enyhítéséhez és a megosztottság csökkentéséhez.

A jelöltek részéről különböző ígéretek hangzanak el, hogy megválasztásuk esetén mi az, amit megtesznek és mi az, amit biztosan nem. Mit gondol erről?

Vannak olyan jelöltek, akik hetet-havat összehordanak, ígérgetnek, ahogy csak a szájukon kifér. Hallottunk már olyat is, hogy ha megválasztják magasabb lesz az emberek fizetése. Vagy hogy öt év alatt Svájcot varázsol Szlovákiából. Ki ne hallgatná ezt szívesen? Persze minden józan gondolkodású ember tudja, hogy ez képtelenség. Aki ilyet ígér, az egyszerűen nem vehető komolyan. A köztársaság elnök ne legyen megosztó személyiség. Olyan embernek kell lennie, aki integrál, aki ha társadalmi párbeszédről van szó, képes irányt szabni és megadja az alaphangot. A konkrét intézkedéseket azonban a kormánynak kell megtennie.

Olyan hangok is vannak, hogy Szlovákia egyfajta „fekete lyuk”, egy működésképtelen állam.

Igen, és engem ez felháborít. Az ilyen állításoknak nincs semmi valóságalapja. Főleg az extrémista jelöltek szájából hangzanak el, akik már a gyakorlatban is bizonyították, mire képesek. Emlékszünk még Marián Kotleba basáskodására Besztercebánya megyébe? Vagy Štefan Harabin ténykedésére az igazságügyi minisztériumban? Van, akinek rövid az emlékezete. Pedig felelős választói döntést csak valódi információk birtokában lehet hozni. Mindannyiunk felelőssége, hogy emlékeztessük a választókat! És amit nagyon fontosnak tartok, hogy ott, ahol az extrémisták és a nacionalisták jutnak hatalomhoz, a kisebbségek mindig a ráfizetnek.

Milyen az ország helyzete Ön szerint?

Rengeteg pozitív adatot mondhatnék. Az önálló Szlovákia történetében most először van kiegyensúlyozott költségvetése az országnak. A munkanélküliség mértéke történelmi mélypontra süllyedt. Az átlagkereset összege meghaladta az ezer eurót, a minimálbér pedig elérte az 520 eurós szintet. A nyugdíjak is gyorsabban emelkednek, mint korábban. Másrészt vannak olyan területek, mint az oktatásügy és az egészségügy, ahol sajnos toljuk magunk előtt a megoldatlan problémákat. Éppen ezeken a területeken mutatkozik meg, milyen hátrányokkal jár, ha négyévenként váltják egymást a kormányok, és változik a szakpolitikák irányvonala. Az oktatásügynek és az egészségügynek, sőt az egész országnak hosszútávú stratégiára van szüksége. Meggyőződésem, hogy az új köztársasági elnök egyik legfontosabb feladata éppen az, hogy kezdeményezője legyen a változásoknak! Hiszen ígérni akárki tud. Itt az ideje, hogy a tettek beszéljenek!

Bugár Béla ízig-vérig politikus, jó államférfi lesz belőle. -Rudolf Chmel, 2018. július 7.