sk hu
sk hu

Bugár: Az államfőnek legyen politikai tapasztalata

Néhány blogom és cikkem.

vissza

Bugár úr, többeket meglepett, hogy megméretteti magát az elnökválasztáson.

Talán még saját magamat is. De a társadalombam kilakult helyzet, a közhangulat, a megosztottság azt mutatja, hogy Szlovákiának egy olyan államfőre van szüksége, aki az összefogást erősíti. Aki nemcsak az egyik politikai oldallal rokonszenvez, hanem megfelelő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy a bal és a jobb oldallal, az ellenzékkel és a kormánykoalícióval is együtt tudjon működni. Ebben és a következő választási időszakban is. Úgy gondolom, hogy az eltelt 28 esztendő alatt számtalanszor bizonyítottam, hogy én a felvázolt együttműködésre képes és alkalmas vagyok.

Milyen államfő szeretne lenni?

Jó. Aktív politikusként átlátom, milyen problémákkal küzd ma Szlovákia. Az eddig szerzett tapasztalataimnak köszönhetően meg tudom különböztetni a felelőtlen ígérgetéseket a megvalósítható reális céloktól. Meggyőződésem, hogy Szlovákia köztársasági elnökének arra kell törekednie, hogy minden szlovák, magyar, ruszin, roma, sikeres és kevésbé sikeres, fiatal és idős, városi és vidéki ember elnöke legyen.

Ez elég általános megfogalmazás, nem gondolja?

Akkor megpróbálom keményebben. Köztársasági elnökként azokat is képviselni szeretném, akik mondjuk másként szavaznak vagy bizonyos dolgokról másként gondolkodnak. Egy elnök ne politizáljon. Egy elnök legyen a választók és a politikai pártok partnere. Legyen jövőképe, ne megmondóember legyen. Az államfőnek nem kell mindennel foglalkoznia. Az viszont fontos, hogy az elnöki jogköröket hatékonyan használja, mind a kormánnyal, mind a parlamenttel szemben, és természetesen a külpolitikában is. Ne aktivistaként vagy ellenzékiként, hanem partnerként viselkedjen.

Bugár úr, tényleg úgy gondolja, hogy Szlovákiának lehet magyar elnöke?

Igen, szerintem ma már lehet. És ez elsősorban nem a magyaroknak, hanem Szlovákiának lenne jó. Szlovákiában élő magyarként már rég megértettem, hogy itt, Európa szívében az együttműködésre vagyunk ítélve. Nekem ez a génjeimben van. Ezt Szlovákia államfői posztján is szeretném bizonyítani.

Bugár Béla ízig-vérig politikus, jó államférfi lesz belőle. -Rudolf Chmel, 2018. július 7.