sk hu
sk hu

Az elnöknek felül kell emelkednie a vitákon

Néhány blogom és cikkem.

vissza

Bugár Béla köztársaságielnök-jelölt már júliusban elkezdte az aláírásgyűjtést, és két hónap alatt az előírtnál kétszer több aláírást sikerült összegyűjtenie. Szerinte elég meglepő, ha az utolsó pillanatban még további jelöltek jelentik be indulásukat. „Az elnöki hivatal a legmagasabb alkotmányos tisztség Szlovákiában, ezért mindenkinek, aki erre a tisztségre pályázik, felelősséggel és maximális komolysággal kell ahhoz viszonyulnia. Számomra ez azt is jelenti, hogy ha valaki két hónappal a választás előtt még azt fontolgatja, akar-e egyáltalán elnök lenni vagy sem, valószínűleg nem veszi elég komolyan ezt a tisztséget,“ jelentette ki Bugár Béla a sajtótájékoztatón. Szerinte ez nem teljesen korrekt a polgárokkal szemben, akiknek elég időt kellene hagyni arra, hogy megismerjék a jelölt személyét, részletesen megismerkedhessenek az elképzeléseivel és azzal, hogyan kívánja ellátni az elnöki feladatkört. Szólt arról is, hogy folytatja a múlt év szeptemberében elkezdett vidékjáró körútját.

Bugár Béla megismételte, miért tartotta fontosnak, hogy induljon az elnöki posztért. Szlovákia szerinte már elég érett ahhoz, hogy a kisebbségek is állíthassanak saját jelöltet, aki reális eséllyel indulhat a választáson. A másik ugyancsak fontos szempont, hogy Szlovákia és Európa manapság igencsak mozgalmas időszakát éli. Épp ilyen helyzetekben és ilyen társadalmi légkörben kiemelten fontos a köztársasági elnök szerepe. „Felül kell emelkednie a vitákon, független megoldásokra kell törekednie, félretéve saját politikai nézeteit. Nem lehet részrehajló, egyformán kell viszonyulnia a kormánykoalícióhoz és az ellenzékhez, egyformán kell kezelnie a politikai színtér jobb és bal oldalát,“ mondta Bugár. Az elnöknek szerinte gyógyítania és nem elmélyítenie kell a sebeket. „Ezért ha azt hallom, hogy egyes jelöltek az ellenzék jelöltjeként aposztrofálják magukat, akkor úgy gondolom, hogy nem értették meg teljesen, miben rejlik az elnöki tisztség lényege, az elnök küldetése,“ tette hozzá Bugár Béla.

Elképzeléseit arról, hogyan látja Szlovákia jövőjét, és hogyan működne elnökként, „A jó köztársasági elnök 100 mondata“ című dokumentumban foglalta össze, amely elérhető a honlapján. A sajtótájékoztató végén újra kiemelte, hogy párbeszéden és tényeken alapuló, konfrontációtól mentes, tisztességes kampányra törekszik.

Image 1 - Bugár Béla

Bugár Béla ízig-vérig politikus, jó államférfi lesz belőle. -Rudolf Chmel, 2018. július 7.