sk hu
sk hu

Az ENSZ karácsonyi ajándéka a populistáknak

Néhány blogom és cikkem.

vissza

A migrációs megállapodással az ENSZ akaratlanul karácsonyi ajándékot adott a populistáknak. A paktummal a vezető hatalmak szeretnék kezelni a globális migrációt. Megjegyzem, mindezt anélkül, hogy bármelyik országot akár egy migráns befogadására is kényszerítené. A karácsonyi ajándék a "migráns" szóban van elrejtve. A preferenciaszázalékok úgy pörögtek néhány politikus szemei előtt, mint a Világbankban a dollárok. A barikádokon szónokló népvezérek a közbeszéd perifériájára sodorták a logikát és az észt. Arról nem is beszélve, hogy a minisztériumban és a parlamentben is megvoltak a dokumentumért felelős politikusok, akiknek két évük volt a korrigálásra, de nem tették. Az ENSZ problémai is beletartoznak a munkaköri leírásukba, különböző konferenciákon jártak világszerte és semmi sem történt, csak a választóik szeme előtt hangosak. Ez az ország évszázadokon át küzdött a "rólunk-nélkülünk" dilemmával. Ezen állásponthoz most - hála bizonyos politikusoknak - mi magunk csatlakozunk az "oldjátok meg a migránsokkal kapcsolatos problémáitokat, számunkra ezek a témák csak a politikai preferenciák növelésének eszközei" szellemében.

Világosan megmondtuk, mi az, ami ebben az egyezményben nekünk nem tetszik, milyen fenntartásaink vannak. Csakhogy nem lesz, aki ezeket tolmácsolni tudná, mivel a konferenciára "még a takarítónő sem mehet". Tehát ezekről senki sem fog tudni, senki sem fogja őket dokumentálni. És azt, hogy az egyik leginkább kompetens miniszterünket áldozzuk fel ezért, egyes politikusok még jó döntésnek is tartják. Hiszen az erő minket a Nyugat felé húz. Lajčák úr becsületes diplomáciai munkával vívta ki az elismerést. Van, akinek ez nem tetszik. Azzal, hogy kiűzzük őt a kormányból, nem neki ártunk, hanem magunknak, egész Szlovákiának. Ez néhány politikust teljesen hidegen hagy.


Annak lehetősége és öröme, hogy teljes védekező pozícióban nyilvánuljunk meg a keleti határ menti történésekkel kapcsolatban, néhány politikusnak "kis kellemetlenséget" okoz, vegyük az ukrán hadiállapotot, ami közvetlenül a határunk mellett fennálló reális katonai fenyegetés. Mit fogunk tenni, ha e probléma megtárgyalásakor, - amely minket közvetlenül érint - senki sem fog leülni az tárgyalóasztalhoz?


Az EU magjához való tartozás és a tárgyalóasztalok "legfontosabb székein" való ülés üres szavakká váltak. Nem akarhatunk úgy futballozni, hogy ott sem vagyunk a futballpályán. Nemzetközi szinten csak fáradságos munkával lehet jó pozíciót elérni. Szlovákia ehhez 1998-ban kezdett hozzá és sokáig tartott, amíg egyáltalán kiejthettünk olyan mondatokat, hogy a maghoz akarunk tartozni. És ezt hogy bizonyítjuk? Amikor megijedünk, inkább otthon maradunk? Levelet küldünk? Az alapján fogunk véleményt alkotni, hogy a földgömb melyik részén élünk vagy, hogy melyik televízió sugároz rólunk szép riportot? Esetleg csendben maradunk? Mert a parlament és környéke ilyen politikusokkal voltak tele az elmúlt napokban. A köztársaságielnök-jelöltekről már ne is beszéljünk.


Nem szeretem a nagy szavakat, ezért ismétlem: az utóbbi napokban erősen az a benyomásom, hogy egyes politikusok aláássák Szlovákia európai és atlanti irányultságát a parlament ülései alatt, de máshol tett nyilatkozataikkal is.


Ennek az országnak magabiztosnak és egységesnek kell lennie. Látható és világos módon. Vezetői, államférfiai, de főleg tetteink és megnyilvánulásaink által. Így lehetünk csak megfelelő partnerek a külföld számára.


Bugár Béla ízig-vérig politikus, jó államférfi lesz belőle. -Rudolf Chmel, 2018. július 7.